programma beter basisonderwijs

Kwaliteit kleuteronderwijs verbeteren. Toegang tot beter basisonderwijs.

U bent nu hier:


beter basisonderwijs

Doel van het Programma Beter Basisonderwijs is kinderen door beter onderwijs meer kans te geven op een goede start. Die goede start is helaas voor veel kinderen niet vanzelfsprekend.

geen opvang of kleuterschool

Voor miljoenen jonge kinderen in Zuid-Afrika is er geen goede opvang of kleuterschool. Het Centre for Early Childhood Development zegt daarover: "Given the immense social, educational and economic benefits of quality ECD opportunities it is imperative that every child has such an opportunity. This is an opportunity that could determine not only the destiny of a child, but also that of a nation." In het artikel 'A joint effort is needed to put an end to deprivation' kunt u meer lezen over de situatie van jonge kinderen in Zuid-Afrika.

kind met een handicap

In 1994 ging 70% van de gehandicapte kinderen niet naar school. Zo erg is het gelukkig niet meer, maar nog altijd krijgen 280.000 kinderen met een beperking geen onderwijs.

achterstand

58% van de 13-jarigen op townshipscholen en in rurale gebieden is functioneel analfabeet. In klas 5 hebben ze al een achterstand van 2 tot 2,5 jaar op kinderen op de voormalige 'witte' (model C) scholen.

below average scores

 

Het grote aantal slecht opgeleide en niet-gemotiveerde leerkrachten heeft een negatieve invloed op de schoolresultaten. In grote klassen, tot soms wel 60 kinderen in een lokaal, lopen veel kinderen een achterstand op die ze nooit meer inhalen. In een onderzoeksrapport over de kwaliteit van het onderwijs in Zuid-Afrika lazen wij: "Many ... teachers, especially those that serve poor and rural communities, have below-basic levels of content knowledge.”

Lees verder om te zien hoe Zuid-Afrikaanse partnerorganisaties werken aan oplossingen en welke resultaten zij behalen.

 

kind of kindplaats?

Als sponsorouder helpt u met schoolgeld en reiskosten. Het geld gaat rechtstreeks naar de school voor de financiering van een kindplaats, dus geen sponsoring van individuele kinderen. Dat geeft scheve ogen in de klas en bij de ouders. Het sponsorbedrag (op NL51 TRIO 0390 4376 03 t.n.v. Stichting Projecten Zuid-Afrika) bepaalt u zelf. Lees over overhead.


ANBI FC +geel 2017 02 17 11 44 06 UTC

 

Doneer nu met uw smartphone en de iDEAL QR code of gebruik het keuzemenu. In 2020 gaven mensen gemiddeld € 150.

SPZA Donatie QR 1 10.000

 brown eyes clip art clipart free clipart

Wonen in een township

 

lokale organisaties

Wij werken samen met lokale Zuid-Afrikaanse organisaties. Zij zijn met het project gestart, zijn eigenaar en runnen het. Wij ondersteunen met geld, informatie en advies, maar nooit alleen en ook niet zonder steun uit Zuid-Afrika zelf.

Dankzij onze partners kunnen kinderen beter basisonderwijs krijgen. Dankzij training en begeleiding van peuter- en kleuterleidsters worden jonge kinderen beter opgevangen. Dankzij uw bijdrage in schoolgeld of reiskosten kunnen kinderen naar een betere school met goed opgeleide leerkrachten die van hun werk houden. Want 'teaching is a work of heart'.

creatief denken en doen

Op de basisscholen waar we mee samenwerken wordt kwaliteitsonderwijs gegeven. Het zijn basisscholen voor kinderen vanaf 4 jaar. Creativiteit in denken en doen staat centraal. Kinderen leren er o.a. Engels lezen, schrijven en spreken. Dat geeft ze een uitstekende start als ze verder willen leren.

Een deel van de kosten van deze privéscholen wordt gedekt door overheidssubsidie. Hoewel de scholen in vergelijking met andere privéscholen redelijk betaalbaar zijn kunnen niet alle ouders het volledige schoolgeld en het busgeld betalen. En in een land zonder sociaal vangnet is het vaak ploeteren om in de basisbehoeften te voorzien. In het filmpje o.a. een muziekles op Hermanus Waldorf School.

inclusief: ieder kind telt

Peter Pan Down Syndrome Centre biedt inclusief kleuteronderwijs aan kinderen met een beperking. Inclusief betekent dat kinderen met en kinderen zonder een handicap samen leren en spelen. Dat bevordert tevens acceptatie en integratie. Voormalig partner Chaeli Campaign zegt daarover: "Physical/intellectual impairment is self-evident and can be dealt with. Disability is created by the way in which society responds to the impairment."

Peter Pan geeft ook veel aandacht aan de ouders van gehandicapte kinderen. Ze leren ouders hun kind te activeren en ze maken hen sterker door ze onderling kennis en ervaring te laten delen. Van professionals krijgen ze informatie over de oorzaken en de gevolgen van bepaalde handicaps. 

Waldorfscholen in Zuid-Afrika. Klik op de foto en start de film.

film waldorf ubuntu

kleuterscholen

Veel kleuterscholen worden gestart door vrouwen, vaak in hun eigen huis. Bukeka Mandlantse is zo'n vrouw: "I noticed there were lots of children playing on the streets. I wanted to make sure they were protected from harm, like abuse and kidnapping."

 

Kleuteronderwijs is belangrijk. Klik op de foto en start de film.

film cecd

we have the obligation to put sunshine into the hearts of our little ones. nelson mandela 

andere programma's

Wilt u meer weten over de beide andere programma's, Buitenschoolse Activiteiten en Studiefinanciering, klik dan op de links hieronder.

resultaten

Wilt u meer weten over de resultaten van ons werk en dat van onze partners?

  • In onze jaarstukken vindt u de belangrijkste informatie over onze activiteiten en over de financiën.
  • In Impact geven we informatie over de invloed van onze activiteiten en die van onze partners op de doelgroep en op de maatschappij.
  • In onze nieuwsbrief Ubuntu en op onze home page vindt u het laatste nieuws.

Links:

stichting projecten zuid-afrika

Librijesteeg 105
3011 HN Rotterdam Nederland

e-mail: info(at)spza.org
Telefoon: +31(0)182 - 582035 (voorzitter)
Fax +31(0)84 - 7352214 (Nederland)
Fax +27(0)86 - 5122860 (Zuid-Afrika)

volg ons...

inschrijven nieuwsbrief

facebook

youtube

twitter

social icons authorstream

Het copyright op alle teksten en beeldmateriaal op deze website berust bij Stichting Projecten Zuid-Afrika, tenzij anders vermeld. Onze Zuid-Afrikaanse partners hebben toestemming gegeven om het beeldmateriaal te maken c.q. te gebruiken. Wij willen u via deze website zo goed mogelijk van informatie voorzien. En uw privacy waarborgen. Lees de Disclaimer en de pagina's over Privacy en Garanties.

© 2015 Stichting Projecten Zuid-Afrika -  Website gemaakt door Be Optimized